Prevencija donosi zdravlje

Zdravo disanje

Disanje znači život. Čovek može da živi nekoliko dana bez hrane i vode, ali samo nekoliko minuta bez disanja.

Nos čini početni deo respiratornog sistema i ima zaštitnu ulogu pri ulasku vazduha u organizam. Njegova površina je pokrivena mikroskopskim dlačicama (trepljama) koje su u stalnom pokretu u smeru ždrela, uklanjajući nakupljene nečistoće. Na ovaj način se „izbacuju“ virusi, bakterije, alergeni, što sprečava razvoj bolesti. Svaki dan nos na ovaj način „profiltrira“ 15.000 litara vazduha.
Ako ipak dođe do bolesti, čeka nas neprijatno curenje iz nosa i kijanje. Lučenjem velike količine sluzi i refleksom kijanja, organizam izbacuje iz disajnih puteva uzročnike bolesti, što je deo procesa ozdravljenja.

Ovim prirodnim mehanizmom u nosu organizam štiti disajne puteve od bolesti i oštećenja. Za njihovo pravilno funkcionisanje bitna je pravilna higijena. Čišćenje nosa posebno je važno ujutro, kao priprema za dan, i pre spavanja, budući da noću uglavnom dišemo kroz nos. Prilikom izduvavanja nosa uvek radije koristite jednokratne papirnate maramice, nego klasične maramice od materijala koje predstavljaju mogući izvor zaraze.

Zdravlje grla i usne šupljine

Usna duplja i ždrelo početni su deo digestivnog sistema, ali i deo respiratornog sistema. Osećaj suvoće u ustima nastaje zbog nedovoljne količine pljuvačke u usnoj duplji, često zbog disanja na usta kad je nos začepljen, što posledično može dovesti i do upale grla. Uzrok suvoće može biti i poremećena funkcija pljuvačnih žlezda.

Zadah iz usta je neprijatna tema. Njegov najčešći uzrok je nakupljanje ostataka hrane između zuba i mrtvih ćelija na jeziku, usled neadekvatne oralne higijene ili nedovoljne salivacije. Pušenje, konzumiranje alkohola i začinjena hrana dodatno pogoršavaju stanje.

Bol u grlu može biti posledica upale grla ili krajnika. Kod akutne upale dominantan simptom je bol u grlu pojačan gutanjem, uzrokovan bakterijama ili virusima. U hroničnim stanjima bol je manje intenzivan, ali dugotrajan, često praćen suvim nadražajnim kašljem. Najčešće je udružen sa hroničnom opstrukcijom nosa, suvim vazduhom, izlaganjem prašini ili povezan sa upalama u susednim organima, kao što su paranazalni sinusi.

Upala usne duplje može biti izazvana termičkim ili mehaničkim nadražajima, uzrokovani unosom vruće ili čvrste hrane, ali može biti uzrokovana i patogenim mikroorganizmima, bakterijama ili virusima. Pečenje, pojačano lučenje pljuvačke, pojava afti ili sitnih ulkusa neki su od simptoma koji prate takvu upalu.

Bebe i mala deca

Začepljen nos kod beba je veliki problem jer dete ne zna da diše na usta. Beba refleksno kija i na taj način povremeno čisti nos, međutim kod začepljenog nosa to nije dovoljno. Pravilno disanje je važno za rast i napredak deteta, njegovo normalno hranjenje i miran san noću, zbog toga je svakodnevna higijena dečjih nosića izuzetno važna.

Dete u prvim mesecima života ne zna da izduva nos, a pomoć roditelja u higijeni obično mu je potrebna do četvrte ili pete godine. Učeći dete kako da izduva nos, pokrijte nos papirnatim ubrusom i pritisnite jednu nozdrvu, i uputite ga da zatvori usta i duva. Ponovite postupak zatvaranjem druge nozdrve. Nos je važno čistiti barem ujutro i uveče, a za lakše čišćenje pre postupka, koristite sprej Aqua Maris. Učite vaše dete pravilnoj higijeni nosa od najranijeg uzrasta, čime ćete smanjiti njegovo obolevanje od respiratornih bolesti!


References

  1. Munkholm et al. Mucociliary clearance: pathophysiological aspects. Clin Physiol Funct Imaging (2014) 34, pp171–177
  2. Addey et al. Incidence, causes, severity and treatment of throat discomfort: a four-region online questionnaire survey. BMC Ear, Nose and Throat Disorders 2012, 12:9
  3. Chirico et al. Nasal congestion in infants and children: a Literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatr. 2014;66:549-57
  4. Coates et al. Nasal Obstruction in the Neonate and Infant. cpj.sagepub.com Florida International Univ. 2015